Uzmanlıklarım

Gebelikte ve Doğum Sonrasında Duygudurum ve Anksiyete Bozuklukları

Mutsuzluk, öfke, sinirlilik, kaygı, endişe... Herkes bu duyguları zaman zaman yaşar. Ancak bir anne bu duyguları uzun süredir günlük hayatını etkileyecek şiddette yaşıyorsa, doğum öncesi veya sonrası ruh sağlığı sıkıntılarından birini yaşıyor olabilir. Her 5 anneden 1’i gebelik ya da doğum sonrası süreçte bir ruhsal sıkıntı yaşıyor. Ama birçok anne, yaşadığı şeyin bir hastalık olduğunu fark edemiyor ve acıya katlanıyor veya hissettiklerini başkalarıyla paylaşırken eleştirileceği endişesiyle kimseyle paylaşamıyor. Ama bu durum yaygın olduğu kadar tedavi edilebilir de. Doğru yardımı alarak anneliğin tadını siz de çıkarabilirsiniz!

Gebelik Kaybı ve Düşük

Hamileliğin ilk anlarından itibaren beden kendisini bu deneyime hazırlar. Hormonlar salgılanır; anne bebeğine bağlanmaya başlar. Bunun sonlanması birçok kadın için travmatik olabilir. Gebelik kaybı ve düşük çoğu zaman hayal kırıklığı, üzüntü, çaresizlik, öfke, suçluluk, ümitsizlik, yalnızlık, umutsuzluk gibi duyguları, yas ve kayıp hislerini beraberinde getirir. Bu süreci sağlıklı atlatmak için düşük yaşamanın bir kayıp ve yas deneyimi olduğunu fark etmek, durumu küçümsememek ve üzerini kapamaya çalışmamak gerekir.

İnfertilite ve Aile Planlama

İnfertilite, çiftlerin sağlığını doğrudan etkileyen bir durum değildir fakat ailelerin çocuk isteği, toplum baskısı, çocukla beraber tamamlanma isteğinden dolayı bireye ruhsal olarak zarar verebilir. Bu durumda çiftler, çocuk sahibi olabilmek adına tüp bebek tedavisine başvururlar. Bu uzun tedavi sürecinin başarılı olması için fiziksel boyutunun yanı sıra psikolojik boyutu da önemlidir. Tüp bebek psikolojik danışmanlığında amaç danışanları bilinçlendirerek var olan durumun yıkıcı bir hale gelmesini engellemek ve tedavide yaşadıkları sorun ve stres kaynakları ile baş etme yolları üzerine çalışmaktır.

Doğum travması

Doğum esnasında anne ya da bebeğin fiziksel bütünlüğünü tehdit edecek bir durumun ortaya çıkması veya anne tarafından bu şekilde algılanması olarak açıklanabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan anne büyük bir korku, çaresizlik ve kontrolü kaybetme hissi gibi duygular yaşar. Bazı anneler doğumu takiben Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) belirtileri yaşayabilir. Doğum travması değerlendirilmesinde esas olan annenin doğumunu algılayış biçimidir. Doğum ekibi için oldukça rutin olarak görülen bir doğum, anne tarafından travmatik olarak algılanabilir.